Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane czosnkiem
- jajka z farszem
- świetna przekąska na raz
- finger foods
Jajka faszerowane to przekąska na raz, która idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, ale również można sięgnąć po przepis na nie w czasie wielkanocy.
1. Jajka ugotować na twardo, czyli 10 minut. Ostudzić, obrać, przekroić na pół. Łyżeczką delikatnie wyciągnąć żółtka, które następnie przecisnąć do miseczki przez wyciskacz do czosnku.
2. Utrzeć masło na puch, dodać majonez, przetarte żółtka, wyciśnięty czosnek, niewiele soli i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić. Soli niewiele, bo sam majonez jest słony, ale za to można pokusić się o dodatkowy ząbek czosnku...
3. Jajeczka, znaczy się białka napełnić farszem za pomocą łyżeczki, ułożyć na półmisku, może być na liściach sałaty, albo kto wie jeszcze czego... Szczypior umyć, posiekać i delikatnie posypać jajka.