Drożdżowa baba z kolendrą

Drożdżowa baba z kolendrą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • masło

    60 g
  • cukier

    60 g
  • mleko

    180 ml
  • żółtka

    3 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • herbata

    matcha 1 łyżka
  • kolendra

    świeża 2 garście
  • żurawina suszona

    2 garście
  • oliwa z oliwek

    1 łyżka

Lukier

  • cukier puder

    3 czubate łyżki
  • herbata

    matcha ok. 1/3 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1,5 łyżki
  • skórka z limonki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowa baba z kolendrą
Żurawinę moczymy w gorącej wodzie, gdy napęcznieje odcedzamy.
Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy.
Kolendrę , listki razem z łodygami drobno siekamy.
Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek letniego mleka robimy niby zaczyn, gdy drożdże będą płynne dodajemy je do przesianej mąki z herbatą matcha.
Żółtka ubijamy łyżką z resztą cukru, dodajemy do mąki.
Do ciasta dolewamy mleko, roztopione masło, dodajemy żurawinę, kolendrę i dokładnie zagniatamy, właściwie mieszamy, bo ciasto ma dość luźną konsystencję.
Tę czynność zagniatania możemy też zrobić w robocie kuchennym.
Ja robiłam ręką, bo to ciasto zagniata się łatwo.
Krok 2 - Drożdżowa baba z kolendrą
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia.
Formę z kominem 20 cm lekko smarujemy olejem.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość prawie dwa razy, przekładamy do foremki. W tym celu dobrze jest naoliwić ręce oliwą, gdyż ciasto jest luźne. Wyrównajmy powierzchnię ciasta.
Krok 3 - Drożdżowa baba z kolendrą
Formę przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C, wstawiamy blaszkę i pieczemy około 30-35 minut. Ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 170 C.
Lukier.
Cukier mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny i herbatą, gdy będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze sok.
Przestudzoną babkę polewamy lukrem i na wierz ścieramy skórkę z limonki.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

w mojej kuchni

06.04.2018 23:37
ciekawy dodatek kolendry,

jejkuchnia

29.03.2018 06:14
Fajna baba. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat