Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placki biszkoptowe

jajko 8 sztuk
cukier 8 łyżek
mąka pszenna 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg
cukier 20 dkg
woda 1/2 szklanki
galaretka pomarańczowa 1 sztuka

Masa śmietanowa

śmietana 1 sztuka śnieżka
mleko 200 ml
galaretka wiśniowa 1 sztuka

Dodatkowo

pierniki 30 dkg

Porada

Zamiast śnieżki można użyć 500 ml śmietany 30 lub 36 %.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Placki biszkoptowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć.
Krok 1 - Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną foto
2
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i smażymy aż jabłka zmiękną. Jak jabłka są już miękkie to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę cytrynową albo pomarańczową i dobrze mieszamy, odstawiamy do momentu aż jabłka z tą galaretką zaczną tężeć.
Krok 2 - Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną foto
3
Jak jabłka zaczną tężeć to wykładamy je na jeden biszkopt i na jabłkach układamy pierniczki.
Krok 3 - Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną foto
4
Śmietanę śnieżkę miksujemy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę wiśniową i układamy na pierniczkach.
Krok 4 - Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną foto
5
Przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.
Krok 5 - Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną foto
6
Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Placek wkładamy na około 2-3 godziny do lodówki.
Krok 6 - Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 27.03.2018 12:33
Dziękuję bardzo , również zapraszam do częstowania :)
bietka 27.03.2018 12:32
Dziękuję bardzo, proszę się częstować do woli :)
jejkuchnia 26.03.2018 19:30
Na pewno smaczne, też chętnie się poczęstuję. :)
Bożena Matuszczyk 26.03.2018 16:20
Smakowite i kuszące ciasto;)Porywam kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak