Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pasztetem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
jajko 1 sztuka
woda ciepła 150 ml
sól 1/2 łyżeczki

Farsz

pasztet 500-600 gram

Opcjonalnie

cebula
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pasztetem

Przygotować ciasto.
Mąkę należy przesiać na stolnicę.
Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać okręgi (np. szklanką).
Na każdym krążku ułożyć czubatą łyżkę pasztetu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami wrzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).
Gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać z uprzednio podsmażoną cebulą.
(Dodatkowo swoje pierogi zarumieniam na patelni.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:19
ciekawa propozycja farszu.
Maria 70 26.03.2018 12:25
Ciekawa,praktyczna propozycja.
jejkuchnia 25.03.2018 20:26
Jestem bardzo ciekawa ich smaku. :)
bietka 22.03.2018 14:15
Ciekawy przepis : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak