Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka jaglano - kokosowe z ziarnami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
woda 1 szklanka
mleko 1 i 1/3 szklanki
jajko 1 szt.
mąka kokosowa około 100 g
olej kokosowy 2 łyżki
wiórki kokosowe 4 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
pestki dyni 2 łyżki
miód 3 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka jaglano - kokosowe z ziarnami

Dzisiaj zapraszam Was na bezglutenowe i pożywne ciasteczka jaglano - kokosowe z dodatkiem siemienia lnianego i pestek dyni. Takie ciasteczka to smaczna i zdrowa dawka energii. Świetnie smakują z mlekiem lub kakao, a w przygotowaniu są niezwykle proste :)

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy ją w 1 szklance mleka oraz 1 szklance wody z dodatkiem szczypty soli. Do ugotowanej i lekko ostudzonej kaszy dodajemy miód, olej kokosowy, 1/3 szklanki mleka oraz jajko i miksujemy wszystko na jednolitą oraz gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, siemię lniane oraz pestki dyni i wszystko dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 - 35 minut (do lekkiego zarumienienia).

Ciasteczka doskonale smakują z ciepłym kakao lub mlekiem.

Mogą być świetną przekąską do pracy lub zdrowy deser dla dorosłych i dzieci.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak