Marchewkowa babka

Marchewkowa babka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    5 szt (270 g)
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 1/4 szklanki
  • jajka

    4 szt
  • aromat pomarańczowy

    kilka kropel
  • olej

    3/4 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • woda ciepła

    kilka łyżek
  • owoce kandyzowane

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę obieramy i bledndujemy na gładkie puree. Do misy miksera wbijamy jajka. Zaczynamy miksować i dodajemy cukier, marchewkę i aromat pomarańczowy. Miksujemy na puch, wlewamy olej i ponownie miksujemy kilka minut. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do masy i mieszamy szpatułką. Gładką masę przelewamy do foremki na babkę (pojemność 2 - 2,5 litra). Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 45-50 minut. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem. Studzimy w formie. Odwracamy i lukrujemy. Wierzch możemy udekorować kandyzowanymi owocami.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat