Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowana brukselka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karmelizowana brukselka to pomysł na oryginalny dodatek do obiadu. Zamiast buraczków czy marchewki, możemy postawić na ten nieoczywisty dodatek, który pokochają Wasi najbliżsi.

Składniki:

brukselka 400 g
masło 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sezam czarny 2 łyżki
miód 2 łyżki (z amfory krzewiastej)

Porada

Zamiast miodu użytego w przepisie, można go zastąpić miodem lipowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana brukselka

Karmelizowana brukselka - czy ławo ją przygotować? Oczywiście, że tak. Kilka minut wystarczy, aby cieszyć się wspaniałym i smacznym dodatkiem do obiadu.

Brukselkę oczyszczamy, usuwamy zwiędłe lub uszkodzone liście. Wodę z cukrem ( 1 łyżka na 1 litr wody) zagotowujemy, na wrzątek wrzucamy brukselkę i sparzamy przez około 5 min (w zależności od wielkości). Odcedzamy i studzimy. Większe kroimy na pół.
Na rozgrzanym tłuszczu (masło+oliwa) smażymy (lekko odparowując wodę) przez kilka minut, następnie dodajemy sezam, smażymy około 5 min. Całość polewamy miodem i karmelizujemy na rumiano. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 

Karmelizowana brukselka z miodem i sezamem może też być świetną przekąską na przyjęcia. Jeśli jednak macie ochotę na pieczoną brukselkę, to klikajcie tutaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak