odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka cielęca

    300 g
  • martini dry

    2-3 łyżki
  • miód

    6 łyżek
  • ocet balsamiczny

    6-7 łyżek
  • oliwa

    120 ml
  • masło

    120 g
  • por

    2 szt.
  • pomidorki koktajlowe

    10 szt.
  • woda

    100 ml
  • kiełki

    do dekoracji
  • Imbir mielony Prymat

  • cząber

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
Pory kroimy wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki (ok. 8 cm). Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, imbirem mielonym i polewamy dwoma łyżkami miodu. Dodajemy 100 g masła pokrojonego w małe kawałki i dwie łyżki octu balsamicznego. Następnie wlewamy wodę. Pieczemy w 180˚C przez ok. 15-20 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
Na dno małego garnka wlewamy oliwę (do wysokości 1-2 cm). Dodajemy pomidory koktajlowe. Doprawiamy do smaku cząbrem i konfitujemy je na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem grubo mielonym. Szalotkę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przekładamy wątróbkę. Dodajemy pozostałe masło. Smażymy z obu stron przez 3–4 minuty i zdejmujemy z patelni.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
Na tłuszczu po wątróbce smażymy szalotki. Dolewamy wermut i odparowujemy do ok. połowy objętości. Dodajemy pozostały miód i ocet balsamiczny. Do sosu przekładamy wcześniej usmażoną wątróbkę. Dusimy w sosie przez 3–4 minuty.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
Na talerze wykładamy wątróbkę, pory i konfitowane pomidory koktajlowe. Danie polewamy sosem z szalotek. Dekorujemy kiełkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dragdrop 06.08.2018 20:22
Fajny przepis na kamienne wątróbki panie Miachael :) Wątróbki wieprzowej się nie soli przed podaniem.
bietka 27.03.2018 20:12
Bardzo apetyczne danie : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat