Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowańce czyli pyzy na parze

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mleko 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
drożdże świeże 15 g
jajko 1
cukier kryształ 1 łyżka

Porada

Podawać polane śmietaną,dżemem lub czekoladą

Przepis i sposób przygotowania na: Parowańce czyli pyzy na parze

Mleko, cukier i masło rozpuszczam. Podgrzewam lekko. Mąkę wsypuje do miski na to wylewam letnie mleko, jajko rozbełtane i wkruszam drożdże. Ja rozczynu nie robię prawie nigdy . Wszystko mieszam i zagniatam zwarte, pulchne ciasto, lekko dosypuje mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. Potem dzielę na porcje, robię małe "pączki"... Odstawiam na chwilę przykryte ścierką. Nalewam wody do garnka, około połowy i zagotowuję. Ma wrzeć cały czas.... Na wierzch garnka kładzie się durszlak lub obowiązuje pieluchą, ścierką... Tudzież ma się jakiś specjalny przyrząd. kładzie się gotowe pyzy w przerwach między sobą, szczelnie nakrywa i paruje 10 minut. Gotowe

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak