Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry pukka z ciecierzycą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 5 sztuk
ciecierzyca ugotowana 200 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryka żółta 1 sztuka
kostka rosołowa 1/2 sztuki
miód płynny 1 łyżeczka
olej do smażenia
wrzątek 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
sól do smaku

Porada

Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem.

Przepis i sposób przygotowania na: Curry pukka z ciecierzycą

Do malaksera wrzucamy 1/2 cebuli, 1/2 żółtej papryki, czosnek, kostkę rosołową, miód, kurkumę, curry, imbir, chili i rozdrabniamy na pastę.

W międzyczasie pałki z kurczaka obieramy ze skóry i podsmażamy na rumiano, zdejmujemy z patelni.

Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka podsmażamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pokrojoną w paski pozostałą paprykę.

Następnie dodajemy przygotowaną wcześniej pastę i podsmażamy całość, aż lekko zgęstnieje.

Całość zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy ciecierzycę i koncentrat pomidorowy, mieszamy, a potem wrzucamy podsmażonego kurczaka i dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut.

Pod koniec sos przyprawiamy do smaku solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak