Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    160 g
  • marchew

    2 szt. (duże)
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • przecier pomidorowy

    1/2 łyżeczki (bez soli)
  • starta skórka z cytryny

    1 ćwiartka
  • cytryna

    1 ćwiartka
  • oliwa z oliwek

    1/2 łyżki
  • tymianek

    5 gałązek
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Łososia i tymianek zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180˚C. Marchew obieramy i parujemy do momentu, aż trochę zmięknie. Kroimy ja na grube frytki, przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180˚C około 30 minut. Paprykę wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200˚C, aż skórka niemal w całości zrobi się czarna. Wówczas wyciągamy ją i przekładamy do miski, po czym szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy papryka wystygnie, usuwamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. przekładamy do blendera, dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę, przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem, po czym rozdrabniamy do uzyskania konsystencji pasty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justi2401

20.02.2018 17:49
Już na sam widok tego dania burczy mi w brzuchu :)

Bożena Matuszczyk

20.02.2018 00:06
Danie musi być pyszne.Kusi swoim smakiem i wyglądem.;)

Jagódka17

19.02.2018 17:59
genialne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat