Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki zakręcone Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nadzienie

twaróg półtłusty 500 g
jajko 1 szt
płatki migdałowe 100 g
borówka amerykańska 2 szk
budyń waniliowy 2 op
cukier waniliowy 1 op

ciasto

mąka pszenna 4,5 szk
jajko 2 szt
cukier 1/2 szk
sól 1 szczypta
mleko 1 szk
masło 80 g
drożdże świeże 30 g

dodatkowo

lukier biały 1 szk
białko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki zakręcone Zewy

Masło roztopić w rondelku i przestudzić.
Drożdże wymieszać w lekko nagrzanym mleku z łyżką mąki i cukru, zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, wymieszaną z solą i cukrem.
Dodać rozbełtane jajka i wyrośnięty zaczyn i mieszać ciasto.
Gdy składniki się połączą dodać tłuszcz i wyrobić ciasto.
Zostawić je pod przykryciem do wyrośnięcia.

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier waniliowy, jeden budyń i jajko i wymieszać nadzienie.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na dość spory placek w kształcie prostokąta.
Posmarować rozmieszanym białkiem i na cieście rozłożyć nadzienie serowe.
Potem rozsypać borówki i posypać drugim budyniem.

Wszystko zwinąć w roladę i pokroić na plastry o grubości około 3 cm.
Roladki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do podrośnięcia.
Posmarować je białkiem.
Drożdżówki piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez 30 minut.

Potem je przestudzić i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i słodkiej śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 01.03.2018 14:26
Po prostu pychotka : )
KORAL 19.02.2018 21:43
Świetne.....:)
Patrycja33 19.02.2018 17:18
uwielbiam domowe drożdżówki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak