Ziemniaki ze śliwkami i tymiankiem (idealne do pieczeni)

Ziemniaki ze śliwkami i tymiankiem (idealne do pieczeni)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg ziemniaków

  • 30 dag suszonych sliwek

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła roślinnego

  • łyżka suszonego tymianku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

  • bulion

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie (30 min - 1 godz), osaczyć i pokroić w paseczki. Cebulę posiekać. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. W rondelku stopić masło, włożyć ziemniaki, cebulkę i śliwki, posypać solą, piperzem i tymiankiem, smażyć. Posypać posiekaną zieleniną i drobno posiekanym czosnkiem, zalć gorącym bulionem, dusić do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

05.01.2011 08:52
ciekawe te ziemniaki

zuzanna6

08.09.2010 07:45
Ciekawy przepis.

Ewa99

02.09.2010 12:26
muszę wypróbować ten przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat