Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 500-600 g
woda zimna 700 ml
cukier 2 łyżki
olej rzepakowy 50 ml
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
cząber 1 łyżka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w „łodeczki”.
Wodę mieszamy z cukrem, wkładamy do niej ziemniaki i odstawiamy na min pół godziny.
Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Olej mieszamy z przy prawami, dodajemy do ziemniaków, ponownie mieszamy. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C z termoobiegiem, na środkowej półce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak