Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą (bez glutenu, cukru, jajek i mleka)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

9 sztuk

banan 1,5 sztuki
mleko kokosowe 6 łyżek
wiórki kokosowe 3 łyżki
mąka lniana 3 łyżki
mąka kukurydziana 2 łyżki

Dodatkowo

olej kokosowy

Porada

Dodatkowo placki wzbogaciłam o mąkę lnianą, która jest delikatnie wyczuwalna w smaku i sprawia, że są one bardziej zdrowsze. Wszakże mąka lniana posiada dużo białka oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą (bez glutenu, cukru, jajek i mleka)

Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na jednolitą masę.
Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
(Na zimno również świetnie smakują.)

(*) Najlepiej, aby banany były bardziej dojrzałe, dzięki czemu nadadzą placuszkom słodkiego smaku i tym samym dosładzanie ciasta będzie zbędne.
U mnie placuszki zawsze wychodzą dość słodkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 18:25
pod moj smak.
Patrycja33 06.02.2018 17:29
pyszności :)
Ola1984 05.02.2018 17:34
Fajny pomysł na pożywne śniadanie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak