Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki (bezglutenowy i wegański)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 16-18 cm, spód

  • daktyle

    150 gram
  • mąka migdałowa

    100 gram
  • wiórki kokosowe

    50 gram

Masa

  • perełki z tapioki

    1/3 szklanki
  • mleko kokosowe

    3 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • wiórki kokosowe

    1/2 szklanki
  • czekolada gorzka

    100 gram

Ponadto do dekoracji

  • wiórki kokosowe

  • krem czekoladowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dodać sól i zagotować.
Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż tapioka będzie miękka i przezroczysta.
Na końcu do masy wmieszać kawałki czekolady.
W międzyczasie przygotować spód.
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcedzić i zblendować z mąką migdałową oraz wiórkami kokosowymi.
Powstałe ciasto wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Na spodzie umieścić czekoladowo-kokosową masę z perełek tapioki, która powinna być jeszcze ciepła.
Po ostudzeniu torcik schłodzić w lodówce - do momentu całkowitego stężenia masy.
Ozdobić według uznania.
Diana Rusiłowicz
Ciasto jest przepyszne i idealnie łączy się z kokosowo-migdałowym spodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 19:35
super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat