Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-kokosowy torcik z perełek tapioki (bezglutenowy i wegański)
Choć tort może kojarzyć się z tłustą, maślaną masą i biszkoptem z jajek, to są także wege alternatywy! Patrząc na ten torcik wegański nikt nie zgadnie, że nie ma w nim żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego! Co więcej, jest pełny zdrowych zamienników, jak np. daktyle i migdały w spodzie ciasta.
1. Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać sól i zagotować. Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż tapioka będzie miękka i przezroczysta. Na końcu do masy wmieszać kawałki czekolady.
W międzyczasie przygotować spód:
1. Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcedzić i zblendować z mąką migdałową oraz wiórkami kokosowymi.
2. Powstałe ciasto wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
3. Na spodzie umieścić czekoladowo-kokosową masę z perełek tapioki, która powinna być jeszcze ciepła.
Po ostudzeniu torcik schłodzić w lodówce - do momentu całkowitego stężenia masy. Ozdobić według uznania.