Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem

5.0
(942)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na pyszny, domowy strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem. Danie jest przyrządzone z wołowiny i warzyw, doprawione pikantną harissą.

Składniki:

wołowina 800 gramów
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
pieczarki 300 gramów
ogórki kiszone 4 sztuki
oliwa 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa harissa 1 łyżeczka
mąka pszenna 1-2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow z papryką, pieczarkami i ogórkiem

Klasyk każdej imprezy czy wesela - strogonow! To smażone, a potem duszone mięso wołowe z dodatkiem papryki, pieczarek  cebuli. Pod koniec gotowania dodaje się ogórka kiszonego. Danie - w tym przepisie - ma wyrazistą paprykową nutę i pikantny smak. 

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do miski, wlać 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę przyprawy harissa i paprykę słodką. Dokładnie wymieszać  i wstawić na noc do lodówki, aby mięso się zamarynowało.

2. Następnie obtoczyć je w mące i mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej dodawać mięso na tłuszcz małymi partiami, tak aby się smażyło, a nie dusiło. Przełożyć mięso do garnka i podlać wodą (powinno jej być tylko tyle, aby pokryła mięso). Dusić pół godziny.

3. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić kilka minut.

4. Dodać paprykę z pieczarkami do mięsa i dusić razem 20 minut. Dodać przyprawy i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec dodać pokrojonego w półplasterki ogórka i dusić 5 minut. Doprawić danie świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem.


Smacznego :)

Strogonow czy stroganow? To danie ma różne wersje swojej nazwy. Poprawna forma to stroganow, ale przyjmijmy, że ta "zmieniona" jest równie pyszna :)

To danie jednogarnkowe, o wyrazistym paprykowym smaku. Najlepiej je przyrządzać z polędwicy wołowej, ale nieco bardziej ekonomiczna wersja to po prostu ligawa wołowa lub rostbef.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak