Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami
Grzyby dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na 3 godziny. Następnie gotować w tej samej wodzie przez pół godziny. Odcedzić grzyby i pokroić w paski. Zachować część wody z gotowania.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Dusić 10 minut. Dodać majeranek, liście laurowe oraz ziele i dusić jeszcze 5 minut.
Dodać grzyby, przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz 1/3 szklanki wody z grzybów. Dusić 5 minut. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zostawić do wystudzenia.
W szklanym naczyniu układać śledzie naprzemiennie z zawartością rondla. Przykryć i wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na całą dobę.
Smacznego :)