Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z Pawełkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 85 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 10 g
mak suchy 1 czubata łyżka

masa

baton 2 Pawełki 90 g
czekolada gorzka 50 g
cukier puder 60-70 g
masło 150 g
mleko 85 ml
wódka orzechowa 1 łyżka
żurawina suszona 45 g
orzechy włoskie 40 g

poncz

herbata
cukier
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z Pawełkiem

Biszkopt.
Całe jajka ubijamy z dwoma cukrami do białości.
Do ubitych jajek porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z makiem, całość delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej 16 cm tortownicy, pieczemy w 180 C do przyrumienienia. Po około 20 minutach ciasto możemy sprawdzić patyczkiem.
Gotowy biszkopt studzimy. Dobrze jest upiec go dzień wcześniej.
Masa.
Na małym ogniu w saganku rozpuszczamy, połamaną czekoladę ,Pawełki, cukier i mleko, nie dopuszczając do zagotowania.Lepiej jest dodać 60 g cukru, puder w miarę potrzeby możemy dodać na końcu. Masę studzimy często mieszając.
Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, potem osączyć na sitku.
Orzechy posiekać.
Masło, temperatura pokojowa, ucieramy stopniowo dodając masę czekoladową. Sprawdzić smak, pamiętając że dojdzie jeszcze alkohol i w miarę potrzeby dodać cukier puder.
Następnie wlewamy alkohol, mieszamy łyżką, na koniec dodajemy bakalie.
Poncz.
Zaparzamy 1 szklankę herbaty, lekko słodzimy i wciskamy do smaku sok z cytryny. Studzimy.
Biszkopt kroimy na trzy blaty, każdy nasączamy ponczem i przekładny masą czekoladową.
Ozdabiamy kolorowymi opłatkami i kwiatkami.
Torcik schładzamy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 27.01.2018 01:09
pyszny ten torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak