Pulled pork z pieczonym burakiem

Pulled pork z pieczonym burakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • Karczek

    1 kg
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • bulion

    200-300 ml
  • Przyprawa do karkówki klasyczna

    4 łyżki
  • sos barbecue

    100 ml
  • sól

Buraki z miodem i tymiankiem

  • buraki

    4 szt. (małe)
  • czosnek

    2-3 ząbki (plastry)
  • miód

    3-4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 szt.
  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • tymianek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wypłucz mięso, osusz je, obtocz w mieszance przypraw do karkówki i włóż do naczynia. Dodaj cebulę i czosnek i polej całość sosem barbecue. Przykryj i piecz przez ok. 6-8 godzin w piekarniku nastawionym na 130-150°C.
Jeśli to konieczne dodaj wody, żeby mięso pozostało soczyste.
Wyciągnij upieczone mięso na talerz i poszarp na drobne kawałki. Polej mięso sosem powstałym podczas pieczenia i wymieszaj.

Umyj i obierz buraki - gotuj je przez 10-15 minut. Przygotuj marynatę z oleju, miodu, soku cytrynowego, tymianku i czosnku oraz świeżo mielonego pieprzu. Dodaj sól.
Pokrój buraki na plastry, ułóż na naczyniu do zapiekania, zamarynuj i piecz przez 20 minut w temperaturze 150 stopni.

Pulled pork podawaj z kluskami ziemniaczanymi i burakami w miodzie.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat