Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Swojskie smarowanie ze skwarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg,
słonina 400 g, wędzona
cebula 2 szt,
ząbki czosnku 3
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka,
sól do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku,
smalec 1 -2 kostki,

Przepis i sposób przygotowania na: Swojskie smarowanie ze skwarkami

Zmieloną przez maszynkę lub pokrojoną w kostkę słoninę oraz kawałek słoniny wędzonej wkładamy do garnka, stawiamy na mały gaz i wytapiamy do pojawienia sie lekko brązowych skwarek należy uważać aby nie przypalić dlatego często należy słoninę mieszać.
Cebulkę i czosnek obrać i pokroić.
Do wytopionej słoniny dokładamy smalec i czekamy aż smalec sie rozpuści.
Tak przygotowany smalec doprawiamy solą , przyprawą w płynie , odrobiną majeranku oraz dodajemy cebule i czosnek.
Całość mieszamy i odkładamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Gotowy smalec zostawiamy w garnku lub przelewamy do słoiczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:22
dobry smalec.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak