Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z wątróbką z królika
Wątróbkę oczyścić i pokroić na drobniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka dodać wątróbkę i dusić, aż będzie miękka, doprawić solą i pieprzem.
Kajzerkę namoczyć w zimnym wywarze, a następnie odcisnąć. Mięso oddzielić od kości. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, kajzerkę, jedną marchew z rosołu i seler. Dodać do tego żółtka, pieprz i sól i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać w pasztetową masę. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Piec w aluminiowych foremkach w kąpieli wodnej przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i odstawić na noc do lodówki. Pasztet nadaje się do jedzenia na drugi dzień.