Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe bułeczki z płatkami kukurydzianymi.
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto, pod koniec wsypujmy płatki kukurydziane i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby ciasto wyrosło.
3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie i jeszcze raz odstawiamy do podrośnięcia na około 15 minut.
4. Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.
5. Podanie: Upieczone bułki są gotowe do podanie. Smacznego życzę.