Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab/schabowe pieczone po rusku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

schab 4-5 kawałków
Przyprawa do mięs Prymat
Czosnek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz

Dodatkowo

cebula 1 sztuka
majonez 2-3 łyżki
ser żółty 4-5 plastrów

Ponadto

olej

Porada

Jest to przepyszna i ekspresowa propozycja na znakomity obiad! Mięso naprawdę zachwyca smakiem i jest świetną alternatywą dla zwykłego kotleta w panierce.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab/schabowe pieczone po rusku

Kroki postępowania

1
Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa.
Mięso oprószyć przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 1 - Schab/schabowe pieczone po rusku foto
2
Po tym czasie obraną cebulę należy pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem.
Mieszankę umieścić na kawałkach schabu (ale nie na całych) i przykryć serem.
Krok 2 - Schab/schabowe pieczone po rusku foto
3
Tak przygotowane mięso wstawić do zimnego piekarnika i piec bez przykrycia przez około 40-45 minut w 190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Krok 3 - Schab/schabowe pieczone po rusku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 12:44
dobre mieso.
w mojej kuchni 17.01.2018 01:31
ciekawa odmiana na schabowe kotlety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak