Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowo-gruszkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 180 gram
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 szt
płatki migdałowe 80 gram
mąka pszenna 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 50 ml
gruszki 2 szt
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowo-gruszkowe

Płatki migdałów rozdrobnić w rozdrabniaczu lub zmielić.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać jajka, migały i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko i ubijać jeszcze przez chwilę.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenie, przyciętym na kształt formy.
Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ułożyć na cieście.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Po tym czasie odkryć ciasto i piec jeszcze 20 minut.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak