Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warstwa jasna

śledzie w oleju 200 g
ogórki konserwowe 2 średnie
jabłko małe
szczypiorek posiekany garść
sól i pieprz
majonez 2 łyżki

Warstwa ciemna

buraki czerwone 3 małe ugotowane
sok z cytryny
sól i pieprz
tymianek
cukier
olej rzepakowy łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI

Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku.
Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę.
Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układam na przemian warstwy sałatki - jasną i ciemną. Warstwę jasną posypuję szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 07.01.2018 18:14
Dziękuję bardzo. :)
Bożena Matuszczyk 07.01.2018 18:02
Smakowita sałatka pięknie podana;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak