Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze słonecznikiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kakaowe

jajko 8 szt
mąka tortowa 7 łyżek
kakao 3 łyżki
cukier 8 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Biszkopt zielony

jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka tortowa 4 łyżki
młody jęczmień sproszkowany 1 łyżka
herbata zielona w proszku 1 łyżeczka
szpinak mrożony 2 kulki
olej 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
sól szczypta

Słonecznik karmelizowany

masło 10 dag
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
mleko 4 łyżki
słonecznik łuskany 30 dag

Masa budyniowa

mleko 3 szkl
cukier puder 1 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 3 szt
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 5 łyżek
likier adwokat 200 ml
masło 10 dag
margaryna 15 dag

Polewa

masło 5 dag
kakao 2 łyżki
cukier puder 10 dag
mleko 3 łyżki
spirytus 1-2 łyżki

Poncz

woda przegotowana 200 ml
cukier 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Biszkopt kakaowy:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 25/35 cm.

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Krok 1 - Ciasto ze słonecznikiem  foto
2
Biszkopt zielony:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, młodym jęczmieniem i herbatą matcha.
Krok 2 - Ciasto ze słonecznikiem  foto
3
Żółtka oddzielić od białek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukru i cukier z wanilią. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.

Pod koniec przesiać mąkę, dodać zmiksowany szpinak, wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o takiej samej wielkości jak biszkopty kakaowe.

Piec w temp 180 stopni około 15-18 minut.
Krok 3 - Ciasto ze słonecznikiem  foto
4
Słonecznik karmelizowany:
Masło, mleko, cukier i cukier z wanilią zagotować. Wsypać ziarna słonecznika, dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany słonecznik równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor (około 10 minut), ostudzić.
Krok 4 - Ciasto ze słonecznikiem  foto
5
Do 1 szklanki zimnego mleka dodać żółtka, obie mąki i cukier z wanilią, dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, połączyć z mlekiem z żółtkami, ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.

Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec partiami dodawać adwokat.
Krok 5 - Ciasto ze słonecznikiem  foto
6
Do utartej masy wsypać ziarna słonecznika ( odłożyć 2-3 łyżki) wymieszać.
Krok 6 - Ciasto ze słonecznikiem  foto
7
Wszystkie biszkopty skroić wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem, przełożyć masą.
Krok 7 - Ciasto ze słonecznikiem  foto
8
Wszystkie składniki na polewę oprócz spirytusu włożyć do garnka, podgrzać i ucierać, aby nie było grudek( nie gotować).

Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny, oblać ciasto, posypać karmelizowanym słonecznikiem, schłodzić.
Krok 8 - Ciasto ze słonecznikiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak