Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flaki wołowe...

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5-2 litry
flaki 50 dag-opakowanie/wołowe,sparzone
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
włoszczyzna 1/2 pęczka
kostka rosołowa 1 sztuka
boczek wędzony 10 dag
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 opakowanie
mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 1/4 kostki
bułka pszenna - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: flaki wołowe...

do garnka wlać wodę, wsypać porcję mrożonej włoszczyzny (mam zawsze z lata startą w zamrażarce), można użyć świeżej włoszczyzny pół pęczka

dodać ziele angielskie, liście laurowe, opakowanie flaków wołowych (nie trzeba ich gotować i wylewać wody), kostkę rosołową, trochę pokrojonego w kosteczkę boczku wędzonego, gotować z 40 minut na średnim ogniu

wsypać przyprawę do flaków i majeranek

na patelni stopić margarynę, wsypać mąkę i mieszać do złocistej zasmażki, od razu dodać do wywaru, zamieszać i gotować z 5 minut - flaki to moja ulubiona zupa, zwłaszcza w chłodne jesienne, zimowe dni, nie tylko rozgrzewa ale również dobrą bułką są sycące i zaspokajają głód .........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.12.2017 22:45
Smakowite flaczki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak