Mistrz Smaku poleca: Duszona karkówka z cebulą i papryką, odc. 7

odc. 7 Mistrz smaku poleca

Mistrz Smaku poleca: Duszona karkówka z cebulą i papryką, odc. 7

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • karkówka wieprzowa

    150 g x4
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • ketchup

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • rosół z kury

    1/2 l
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 (kroimy w plasterki)
  • cebule

    3 sztuki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • ogórki kwaszone Smak

    1 słoik
  • natka pietruszki

    kilka listków

Marynata

  • Przyprawa do karkówki klasyczna

    1 opakowanie
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • sos sojowy

    2 łyżki

Do smaku

  • sól morska

    szczypta
  • papryka wędzona

    szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówkę pokrojoną w plastry rozbijamy delikatnie tłuczkiem i odkładamy na talerz. W misce łączymy wszystkie składniki marynaty. Karkówkę dokładnie marynujemy i obsmażamy z obu stron na patelni. Po usmażeniu przekładamy na talerz.
Przygotowujemy sos. Do miski po marynacie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, miód i 1 łyżkę wędzonej papryki. Wlewamy rosół z kury i dokładnie mieszamy.
Paprykę kroimy w paseczki, czosnek w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelnię z tłuszczem po mięsie przekładamy cebulę, paprykę i czosnek. Smażmy do miękkości.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy na przemian mięso wraz z warzywami. Zalewamy sosem i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 1,5–2 godziny. Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy mięso jest miękkie.
Mięso wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu wraz z warzywami. Podajemy z ogórkami kiszonymi i dekorujemy listkami natki pietruszki.
Doradca Smaku
Przed rozbiciem mięso przykrywamy folią spożywczą, żeby nie pobrudzić siebie i kuchni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

07.12.2017 22:25
Bardzo smakowita i kusząca karkówka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat