Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z borowikami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wołowa 0,5 kg
borowiki 30 dag
cebula biała 1 duża
wino białe wytrawne 1 szklanka
bulion 1,5 l
miód płynny 1 łyżka
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
woda
olej do smażenia

Porada

Do przygotowaniu gulaszu można użyć także innych, leśnych grzybów np. podgrzybków.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z borowikami

Kroki postępowania

1
Łopatkę wołową kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do wołowiny. Wrzucamy na rozgrzany olej i obsmażamy na rumiano. Zalewamy przecedzonym bulionem, wlewamy wino i dusimy przez godzinę na wolnym ogniu.
Krok 1 - Gulasz wołowy z borowikami foto
2
Borowiki kroimy w kostkę.
Krok 2 - Gulasz wołowy z borowikami foto
3
Masło klarowane roztapiamy na patelni. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, chwilę przesmażamy, dodajemy grzyby i smażymy 3 minuty często mieszając. Dodajemy do gulaszu i gotujemy do całkowitej miękkości mięsa (jeszcze ok 20 minut). Dodajemy miód, kminek, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Łyżkę skrobi rozprowadzamy z odrobiną wody i ciągle mieszając zawartość garnka wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy i podajemy z ulubionymi dodatkami udekorowany natką pietruszki. Smacznego!
Krok 3 - Gulasz wołowy z borowikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak