Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na puszystym cieście z sosem śmietanowym, podgrzybkami i fetą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 400 g
drożdże suche 7 g
jajko 1 sztuka
masło 100 g roztopionego
mleko ciepłe 200 ml
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Sos

śmietana 18 proc 200 g
majonez 2 łyżki
posiekany koperek 1/2 pęczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatki

mozzarella 150 g tartej
podgrzybki 200 g
ser feta 100 g
cebula 1/2 sztuki

Porada

Puszysta pizza z pieprznym sosem śmietanowym wzbogaconym o koper, leśnymi grzybami oraz słoną fetą. Pyszna propozycja dla wielbicieli oryginalnych smaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na puszystym cieście z sosem śmietanowym, podgrzybkami i fetą

Ciasto:Mąkę mieszamy z drożdżami solą i cukrem.
Wlewamy masło , mleko oraz wbijamy jajka.
Wyrabiamy gładkie , odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawiamy na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Sos: Śmietanę dokładnie mieszamy z majonezem , koperkiem oraz pieprzem.

Dodatki: Większe grzyby przekrawamy na pół ,ser feta rwiemy na małe kawałki , obraną cebulę kroimy w piórka

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części , wałkujemy okrągłe placki o ok 2 cm grubości , ranty zawijamy.
Środek pizzy smarujemy sosem śmietanowym , posypujemy mozzarellą.
Układamy grzyby , fetę oraz cebulę.

Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak