Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na bogato

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
drożdże świeże 1,5 dag
woda letnia 150 ml
jajko 1 szt
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
oliwa 3 łyżki

pozostałe składniki

cebula 1 szt
olej 1-2 łyżki
pieczarki 15-20 dag
cukinia żółta 1 szt
papryka czerwona 0,3 szt
papryka zielona 0,3 szt
ketchup łagodny
ser żółty starty 10-15 dag
kiełbasa chuda 10-15 dag
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na bogato

Kroki postępowania

1
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami wody i mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać jajko, sól, oliwę, resztę ciepłej wody, wyrośnięty rozczyn i dokładnie wyrobić. Uformować pizzę, ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 1 - Pizza na bogato foto
2
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w pół krążki cukinię i w kostkę paprykę, podsmażyć.
Krok 2 - Pizza na bogato foto
3
Pod koniec wsypać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pizza na bogato foto
4
Wyrośnięte ciasto posmarować ketchupem i posypać odrobiną żółtego, startego sera.
Krok 4 - Pizza na bogato foto
5
Wyłożyć podsmażone warzywa z pieczarkami.
Krok 5 - Pizza na bogato foto
6
Ułożyć pokrojoną w plasterki kiełbasę z szynki, posypać pozostałym serem.
Krok 6 - Pizza na bogato foto
7
Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-20minut.
Krok 7 - Pizza na bogato foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 21.01.2019 10:02
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak