Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z kurkami

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Delikatny makaron z kurkami, śmietanką i szpinakiem z dodatkiem białego wina- brzmi świetnie, a smakuje jeszcze lepiej! Wszyscy fani makaronowych dań będą zachwyceni tym aromatycznym połączeniem!

Składniki:

Składniki:

olej 1 łyżka
ząbki czosnku 2 ząbki
cebula 1 sztuka
kurki 200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
tymianek do smaku
wino białe wytrawne 100 mililitrów
śmietana 18 proc 200 mililitrów
makaron tagliatelle ugotowany
szpinak 1 garść
parmezan
skórka z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z kurkami

1. Na rozgrzaną patelnie wlej olej, dodaj pokrojony czosnek i cebulę.

2. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodaj kurki.

3. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. 

4. Smaż przez około 2 minuty, następnie dodaj białe wino i słodką śmietankę.

5. Poczekaj chwilkę, aż śmietanka lekko się zredukuje i dodaj ugotowany makaron.

6. Wymieszaj starannie wszystkie składniki na patelni i wyłóż na talerz.

7. Na samym końcu dopraw świeżo startą skórką z cytryny i parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.11.2017 21:56
Bardzo smakowite danie, a na dodatek te kurki pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak