Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona kapusta tradycyjna (20 kg)
Kapusta kiszona to uwielbiany przez Polaków dodatek do obiadu, który idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych a także pierogów, golonki czy kapuśniaku. Zastosowań jest bardzo wiele!
Kwaśna kapusta kiszona znakomicie smakuje także jako samodzielna przekąska.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak kisić kapustę w dużym pojemniku?
- jaki gatunek kapusty najlepiej wybrać i dlaczego?
- ile soli do kapusty kiszonej najlepiej dodać?
- jak odgazowywać kapustę podczas kiszenia?
- kiedy można odstawić przygotowaną kapustę do piwnicy?
Kroki postępowania
Kapustę cienko poszatkować, dodać marchewkę utartą na największych oczkach tarki warzywnej, całość posypać solą i przez chwilę dokładnie mieszać.
Warstwami ubijać w pojemniku przekładając przyprawami.
Po 2-3 dniach przebić wyparzonym szpikulcem miejsce koło miejsca, aż do dna, aż kapusta będzie odgazowana.
Czynność powtarzać 1-2 razy dziennie do czasu ustania fermentacji.
Po ok. 7-10 dniach pojemnik z kapustą zamknąć niezbyt szczelnie i przestawić w chłodne miejsce (piwnica, garaż, balkon).