Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół niedzielny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

skrzydełka 4 szt z kaczki,
rostbef wołowy kawałek
marchewki 2 szt,
por kawałek
pietruszka 1 szt,
seler 1/4 szt,
cebula 1/2 szt, podsmażona
sól i pieprz do smaku,
Liść laurowy suszony Prymat 2
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
natka pietruszki

dodatkowo;

makaron nitki 250 g.ugotowany

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół niedzielny

Jarzyny obrać i opłukać.
Mięso umyć następnie zalać zimną wodą.
Doprowadzić do zagotowania, ściągnąć szumowiny wytworzone podczas gotowania.
Dodać obrane jarzyny oraz obraną przypaloną nad gazem cebule.
Do gotującego na wolnym ogniu rosołu dodać przyprawy oraz liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
Gotować na wolnym ogniu przez około 2 - 2,5 godziny.
Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą w płynie.
Wyjąc marchewkę a następnie rozgnieśc ją widelcem lub pokroić w drobną kostkę.
Natkę pietruszki posiekać.
Na talerze nałożyć wcześniej ugotowany makaron, w środek makaronu włożyć marchewki.
Całość zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:25
Dobry rosół.
jejkuchnia 31.10.2017 18:26
Niedziela bez rosołu, to nie niedziela. :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak