Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe muffinki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

dynia 400 g
cukier 250 g
mąka pszenna 300 g
płatki migdałowe 50 g
olej 175 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
jaja 4 szt

Polewa

czekolada gorzka 50 g
płatki migdałowe 50 g

Porada

Z podanej ilości składników wychodzi 18 szt muffinek.

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe muffinki

Kroki postępowania

1
Dynię zetrzeć na drobnych oczkach.
Krok 1 - Dyniowe muffinki foto
2
Następnie dodać jaja, olej i cukier, zmiksować.
Krok 2 - Dyniowe muffinki foto
3
Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać.
Krok 3 - Dyniowe muffinki foto
4
Na końcu dodać płatki migdałowe, połączyć.
Krok 4 - Dyniowe muffinki foto
5
Ciasto przełożyć do papilotek, do 2/3 wysokości.
Krok 5 - Dyniowe muffinki foto
6
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu ostudzić.
Krok 6 - Dyniowe muffinki foto
7
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią muffinki i posypać płatkami migdałowymi.
Krok 7 - Dyniowe muffinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak