Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

antrykot wołowy 2 steki
kabaczek 1 szt.
cebula szalotka 1 szt.
pomidorki koktajlowe 7 szt.
masło 60 g
wino białe wytrawne 100 ml
śmietana 30% 150 ml
olej słonecznikowy
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżeczka
Gorczyca biała cała Prymat
estragon
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31

Kroki postępowania

1
Kabaczek obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Smażymy go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku solą i gorczyca całą. Smażymy, aż kawałki będą miękkie.
Krok 1 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
2
Pomidory koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do usmażonego kabaczka i patelnię zdejmujemy z ognia.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
3
Szalotkę kroimy w pióra. W rondlu rozgrzewamy połowę przygotowanego masła i smażymy na nim szalotkę. Gdy cebula zeszkli się, wlewamy białe wino. Czekamy aż sos się zredukuje, a następnie dodajemy musztardę i śmietanę. Całość zagotowujemy i doprawiamy estragonem. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 3-5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji sosu.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
4
Steki doprawiamy z obu stron solą i pieprzem białym. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Steki średnio wysmażone smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Steki krwiste po 1,5 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę dodajemy masło i smażymy zgodnie z wybranym stopniem wysmażenia.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto
5
Steki podajemy z przygotowanym sosem.
Krok 5 - Doradca Smaku VII: Antrykot w sosie musztardowym, odc. 31 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.10.2017 10:03
Pyszne mięsko!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak