Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z dziurką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,200 kg,
mąka ziemniaczana 60 - 90 g,
mąka pszenna 30 g,
jajko 2 szt,
sól do smaku
oliwa 2 łyżki do gotowania,

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z dziurką

Ziemniaki umyć obrać a następnie opłukać.
Włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować.
Gotować pod przykryciem do miękkości.
Następnie odcedzić ,odparować i przecisnąć przez praskę.
Połączyć z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz jajkami szybko zarabiając ciasto.
Formować kulki , lekko je spłaszczać a w środku palcem zrobić wgłębienie czyli dziurkę.
Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. (do wody można dodać odrobinę oliwy lecz nie koniecznie).
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.11.2017 23:23
Smaczny obiad.
jejkuchnia 24.10.2017 16:02
Uwielbiam kluski śląskie i inne podobne. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak