Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki pieczone

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 5 szklanek
drożdże suche 2 łyżeczki
cukier pół szklanki
mleko 1 szklanka
olej pół szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
sól szczypta

nadzienie

marmolada 1 mały słoik

lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z pomarańczy 6-7 łyżek

dodatkowo

mleko do posmarowania pączków

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki pieczone

Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę z pomarańczy, ciepłe mleko oraz olej. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy w dłoniach, na środek nakładamy marmoladę lub konfiturę i dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia nadzienie nie wyleciało. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną stroną do dołu. Blaszkę przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Następnie pączki smarujemy mlekiem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min. aż pączki będą rumiane.
Do soku z pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i intensywnie mieszamy. Jeśli chcemy gęstszą konsystencję lukru to należy dodać więcej cukru pudru, jeśli zaś wolimy rzadszą to dodajemy więcej soku. Gorące pączki polewamy lurem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 21.10.2017 15:38
Fajne, chyba zrobię
jejkuchnia 20.10.2017 12:23
Świetne. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak