Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki w pomidorach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne OPIEŃKI 2kg
olej 2/3 szkl.
cukier 1 szkl.
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
koncentrat 200 ml
cebula 1/2 kg
ocet 10 % 2/3 szkl.
Liść laurowy suszony Prymat kilka szt.
Ziele angielskie całe Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki w pomidorach

Opieńki po przyniesienie z lasu przebrać, bardzo dokładnie umyć i odciąć nóżki pozostawiając krótki kawałek tuż pod kapeluszem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego. Włożyć grzybki i gotować kilka minut (6-10 w zależności od wielkości) - wylać na sito.

W czystym garnku zagotować litr wody że szklanką cukru, łyżką soli, pokrojoną cebulą oraz 2/3 szklanki octu.

Pokroić cebulę w piórka, zalać szklanką oleju, dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, płynną przyprawę do zup oraz sól. Dusić 10 minut, aż cebula będzie szklista. Dodać szklankę marynaty, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i połączyć z resztą marynaty oraz grzybkami.

Garnek postawić na niewielkim palnika i podgrzewać do zajrzenia co jakiś czas mieszając.

Grzybami napełnić słoiki, szczelnie zakręcić i za pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak