Baba drożdżowa

Baba drożdżowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dag
  • cukier

    15 dag
  • masło

    10 dag
  • jajka

    4 szt
  • mleko

    0,5 szklanki
  • rodzynki

    5 dag
  • sól

    szczypta
  • drożdże

    3-4 dag
  • cytryna

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z połowy maki, letniego mleka i drożdży przygotować zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć na pianę, dodawać do niego po jednym żółtku, po łyżce cukru, ciągle ucierając. Następnie dodać drugą połowę mąki, szczyptę soli, rodzynki i skórkę z cytryny. Masę połączyć z zaczynem, wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować masłem, ciasto lekko wyrobić, przełożyć do formy, wypełnić ją do połowy i ponownie odstawić ja do wyrośnięcia ciasta. Gdy ciasto wypełni całą formę wstawić do piekarnika, piec 45 minut w temp 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Fiffi

05.12.2012 23:18
lubię takie wypieki

edyta44

31.10.2012 12:32
piekna baba

Dorian

02.07.2012 07:35
sliczna babeczka

Motorek

24.06.2012 09:21
Wygląda pysznie

Iwona51

31.07.2011 11:44
pycha

Agnieszka_B

30.08.2010 20:15
Wspaniale wyrosła i wygląda apetycznie:)

Margo1

30.08.2010 09:22
Lubię z herbatą i mogą być rodzynki, bo lubię

Monika193

30.08.2010 08:24
o jaka ładna, tylko wyrzućmy te rodzynki ;p

Natalia/tubisiek

29.08.2010 22:48
na pewno jest pyszna :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat