Indyk w sosie czosnkowo – miodowym z pieczonym jabłkiem i puree jaglanym

Indyk w sosie czosnkowo – miodowym z pieczonym jabłkiem i puree jaglanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    200 g
  • kasza jaglana

    70 g
  • ser kozi

    30 g
  • włoszczyzna

    100 g
  • jabłko

    1 szt.
  • phisalis

    2 owoce
  • curry

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • czosnek

    50 g
  • miód

    80 g
  • olej lniany

    20 g
  • tymianek

    do smaku
  • ocet jabłkowy

    50 g
  • soliród

    10 g
  • kozieradka

    2 g
  • papryka wędzona

    1 g
  • owoce sezonowe

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Udziec indyka nacieramy kozieradką, pieprzem i wędzoną papryką. Pieczemy przez godzinę w 120˚C. Po upieczeniu gotujemy w rondlu przez 10 minut. Ugotowaną kaszę jaglaną, ser kozi oraz ugotowaną włoszczyznę blendujemy, do momentu aż uzyskamy gładką masę. Jabłko obieramy, kroimy w ósemki i układamy na papier do pieczenia. Następnie polewamy je oliwą wymieszaną z curry i pieczemy w 120˚C przez 30 minut. Ocet, czosnek, miód, olej lniany i tymianek blendujemy, następnie odcedzamy przez sitko. Odstawiamy na dwie godziny. Na gorące puree jaglane układamy udziec indyczy, obok jabłko. Całe danie polewamy sosem. Do smaku dodajemy soliród i phisalis pokrojony w ćwiartki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

10.10.2017 17:31
smaczne mięsko :)

jejkuchnia

10.10.2017 16:30
Ślinka cieknie na widok takiego dania!

Bożena Matuszczyk

10.10.2017 13:32
TAK PODANY i PRZYGOTOWANY INDYK KUSI JAK SAMKIEM TAK i WYGLĄDEM;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat