Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki w barszczyku

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Roladki

łopatka wieprzowa 500 g ( zmielona )
pestki słonecznika 5 łyżek
jajko 1 duże
natka pietruszki 3 łyżki
ząbki czosnku 3 sztuki
sól i pieprz
cebula 1/2 średniej
boczek parzony 10-12 plasterków
burak ćwikłowy 5-6 sporych liści
bułka czerstwa 1 sztuka

barszczyk

buraki ćwikłowe 2-3 młode sztuki
śmietana 18 proc 180 ml
włoszczyzna po kawałku
ząbek czosnku 1 sztuka
sok z cytryny
sól i pieprz
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki w barszczyku

Bułkę moczymy w mleku, potem odciskamy. Czosnek i natkę siekamy.
Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki, wyrabiamy. Dobrze jest odłożyć masę do lodówki na 20-30 minut, aby smaki się przegryzły.
Z liści buraka odcinamy łodygi i każdy przecinamy wzdłuż na pół.
Na desce rozkładamy plastry boczku, nakładamy połówki liści, przykrywamy masą mięsną na grubość do 1 cm. Delikatnie zwijamy w rulon i spinamy wykałaczkami.
Roladki grillujemy lub obsmażamy na suchej patelni w czterech stron.

Wodę zagotuj w garnku, a następnie dodaj starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, selera i pietruszkę, kilka plasterków pora,j drobno posiekany młody burak wraz z liśćmi i łodygami , posiekany czosnek i cebulę. Gotujmy około 5 minut.

Podsmażone roladki przełóż do barszczu. Całość gotuj około 15 minut.
Następnie zahartuj śmietanę: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawać z młodymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 07.10.2017 10:41
ciekawy przepis!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak