Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki z papryką i paluszkami surimi
Ryż należy dokładnie umyć - pocierając ziarna palcami i kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie umieścić w garnku ze szczelną pokrywką.
Ryż zalać zimną wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na 25 minut.
Po tym czasie doprowadzić go do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.
Całość pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut i przełożyć do drewnianej miski (nie metalowej!).
Przygotować zaprawę.
Wszystkie składniki połączyć w niewielkim garnku i podgrzewać do momentu aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
(Nie doprowadzić do zagotowania się zalewy!)
Wystudzoną zaprawę wymieszać (drewnianą łyżką) z ciepłym ryżem.
Miskę przykryć mokrą ściereczką kuchenną (namoczoną wodą), aby ryż nie wysechł i pozostawić do ostudzenia.
Zwijanie.
Zwilżony płat alg morskich należy umieścić na bambusowej macie.
Nori cieniutko posmarować serkiem śmietankowym (można wasabi) i ciasno w jednej linii ułożyć paluszki surimi oraz obok - paski papryki.
Używając maty, sushi zwinąć w roladkę - lekko dociskając tak, aby skleić końce alg.
Następnie matę rozwinąć, a roladkę bardzo ostrym nożem pokroić w krążki o grubości około 1,5 cm.
Gotowe sushi ułożyć na deseczce/talerzu, udekorować i podawać z sosem sojowym, pastą wasabi oraz imbirem marynowanym.
(Imbir spożywać pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi, aby oczyścić swoje kubki smakowe.)