Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi maki z papryką i paluszkami surimi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

nori 5 płatów
ryż do sushi 250 gram

Zaprawa do ryżu

ocet ryżowy 2-3 łyżki
cukier 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Nadzienie

serek śmietankowy
paluszki surimi
papryka żółta
papryka czerwona

Dodatkowo

sos sojowy
wasabi
imbir marynowany

Porada

To bardzo prosta wersja z niezbyt skomplikowanymi składnikami, którą możecie zmodyfikować.

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki z papryką i paluszkami surimi

Przygotować ryż.
Ryż należy dokładnie umyć - pocierając ziarna palcami i kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie umieścić w garnku ze szczelną pokrywką.
Ryż zalać zimną wodą (w proporcji 1:1,2) i odstawić na 25 minut.
Po tym czasie doprowadzić go do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.
Całość pozostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut i przełożyć do drewnianej miski (nie metalowej!).
Przygotować zaprawę.
Wszystkie składniki połączyć w niewielkim garnku i podgrzewać do momentu aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
(Nie doprowadzić do zagotowania się zalewy!)
Wystudzoną zaprawę wymieszać (drewnianą łyżką) z ciepłym ryżem.
Miskę przykryć mokrą ściereczką kuchenną (namoczoną wodą), aby ryż nie wysechł i pozostawić do ostudzenia.
Zwijanie.
Zwilżony płat alg morskich należy umieścić na bambusowej macie.
Nori cieniutko posmarować serkiem śmietankowym (można wasabi) i ciasno w jednej linii ułożyć paluszki surimi oraz obok - paski papryki.
Używając maty, sushi zwinąć w roladkę - lekko dociskając tak, aby skleić końce alg.
Następnie matę rozwinąć, a roladkę bardzo ostrym nożem pokroić w krążki o grubości około 1,5 cm.
Gotowe sushi ułożyć na deseczce/talerzu, udekorować i podawać z sosem sojowym, pastą wasabi oraz imbirem marynowanym.
(Imbir spożywać pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi, aby oczyścić swoje kubki smakowe.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.10.2017 03:16
Pięknie i kolorowo.
Jagódka17
Jagódka17 03.10.2017 15:25
Pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak