Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

szynka wieprzowa 80 dag
papryka czerwona duża
pieczarki 40 dag
cebula większa
przecier pomidorowy 500 ml
pomidory krojone z puszki 1 opak.
woda 1/2 szklanki

Przyprawy i dodatki

sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
cukier
majeranek 4 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej łyżka
mąka ziemniaczana łyżeczka, OPCJONALNIE

Przepis i sposób przygotowania na: GULASZ Z SZYNKI WIEPRZOWEJ

Mięso, paprykę i pieczarki kroję w większą kostkę, cebulę siekam.
Na patelni typu wok lub w większym garnku z nieprzywierającym dnem podsmażam mięso z dodatkiem soli i pieprzu - około 10 minut. Po tym czasie dodaję cebulę i smażę kolejne 5-7 minut.
Następnie wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut.
Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 50-60 minut), co jakiś czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne.
W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 01.10.2017 11:16
Polecam wypróbować, u mnie też pierwszy raz. :)
Jagódka17
Jagódka17 30.09.2017 12:47
Ciekawe danie
Bożena Matuszczyk 30.09.2017 11:09
Smaczny , tak jeszcze nie robiłam.Pychotka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak