Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z grzybów leśnych

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
marchew 1 sztuka
seler 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
masło 10 dag
śmietana 30% 1/2 szklanki
płatki owsiane 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
jajko 4 sztuki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z grzybów leśnych

Świeże maślaki oczyścić i obgotować w osolonej wodzie, dokładnie odcedzić i odważyć 1 kg.
Masło stopić i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce z grubymi oczkami marchew oraz seler po kilku minutach dodać grzyby, posiekany czosnek, doprawić do smaku 1/4 łyżeczki tymianku i sola z pieprzem czarnym do smaku. Grzyby dusić na małym ogniu około 15 minut często mieszając po tym czasie wyłączyć gaz i przestudzić grzyby.
Śmietanę, jajka oraz bułkę tartą z płatkami dodać do przestudzonych grzybów, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić ma być na pikantnie.
Formę do keksa 25 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całą masę pasztetową, wyrównać.
Piec w temp. 170 st około 60-65 minut po upieczeniu wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 28.09.2017 20:04
Polecam zrobić bo grzybów w lesie pod dostatkiem :)
Bożena Matuszczyk 28.09.2017 12:07
Podrzuć proszę kawałek tego pysznego pasztetu;)
jejkuchnia 27.09.2017 19:12
Ale cudowny! Chętnie bym zjadła. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak