Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta czekoladowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

masło 120 gram
mąka 200 gram
cukier 50 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta

masa czekoladowa

czekolada gorzka 400 gram
śmietana 30% 500 mililtrów
syrop kukurydziany 50 gram
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: tarta czekoladowa

ciasto:
Schłodzone masło kroimy w kostkę, łączymy z mąką i cukrem. Dodajemy żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto , owijamy folią i schładzamy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy zostawiając kawałki ciast poza rantem aby ciasto nie spłynęło do formy w czasie pieczenia. Formę z ciastem chłodzimy 30 minut w lodówce a potem pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

masa czekoladowa:
Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, dodajemy drobno posiekaną czekoladę i syrop glukozowy. Mieszamy na gładką masę, a pod koniec dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 24.09.2017 16:37
Mniam, czekolada...
cukiereczek 24.09.2017 15:19
wow ale czekoladowa
bietka 23.09.2017 21:07
pychota :)
Róża1 23.09.2017 20:56
Ekstra przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak