Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuchy z borówkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 150 gram
jajko 2 sztuki
mleko 250 mililtrów
masło 2 łyżki
sól 1 szczypta
borówka amerykańska 150 gram

sos

maliny świeże 150 gram
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: racuchy z borówkami

Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i rozpuszczonym ostudzonym masłem. Dodajemy mąkę z odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 30 minut do lodówki. W tym czasie robimy sos i ubijamy na sztywno białka.
Ubite białka łączymy delikatnie z ciastem z lodówki oraz borówkami, a następnie smażymy racuchy.
sos:
Maliny posypujemy cukrem i podgrzewamy w małym rondlu lub na patelni, a kiedy puszczą soki i zaczną się rozpadać, całość przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie podgrzewamy aby zgęstniał. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę cukru i ewentualnie trochę soku z cytryny.

Racuchy podajemy z sosem malinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 23.09.2017 13:18
Ślicznie wyglądają
jejkuchnia 22.09.2017 07:26
Przepyszne. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak