Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z kremem truskawkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt w kształcie serca (22*22cm)

jajko 6 szt
sól szczypta
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki

Krem truskawkowy

truskawki świeże 250 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
woda 5 łyżek
cukier puder 130 g
śmietana kremówka 500 ml
serek mascarpone 125 g

Krem śmietanowy

śmietana kremówka 700 ml
serek mascarpone 125 g
fix do śmietany 3 opakowania
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

truskawki świeże do dekoracji
biała czekolada 100 g
śmietana kremówka 50 ml
barwnik spożywczy czerwony

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z kremem truskawkowym

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.  Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 4 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Krem truskawkowy:
Żelatynę zalewamy w zimnej wodzie, mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki oraz myjemy je pod bieżącą wodą. Blendujemy je na gładkie puree, przelewamy do garnka. Gotujemy przez kilka minut z cukrem pudrem (często mieszamy). Zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z serkiem mascarpone. Stopniowo wlewamy mus truskawkowy. Mieszamy łyżką do połączenia się owoców ze śmietanką.

Krem śmietanowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem fixów oraz cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach, aż połączy się ze śmietanką. Do osobnej miseczki odkładamy 4 łyżki śmietanki. Mieszamy ją z odrobiną czerwonego barwnika.

Złożenie ciasta:
W rancie od foremki układamy pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy go połową kremu truskawkowego, przykrywamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietanowy (proporcjonalnie do grubości wyłożonego kremu truskawkowego), trzeci biszkopt, resztę kremu truskawkowego, kolejny biszkopt i następną warstwę kremu śmietanowego. Resztą kremu śmietanowego tynkujemy boki tortu. Na wierzchu układamy pokrojone świeże truskawki. Dół tortu oraz bok z truskawkami dekorujemy szprycą cukierniczą odłożoną i zabarwioną na czerwono śmietanką. Drugą stronę tortu oblewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietanki (oczywiście wylewamy przestudzoną).

Uwaga: Tort jest dość wysoki i podczas składania zabraknie nam rantu. Pomóc możemy sobie złożonym papierem do pieczenia wciśniętym pomiędzy ciasto a foremkę. W ten sposób równomiernie rozsmarujemy krem.
Przed otynkowanie boków tortu chłodzimy go przez godzinę- dwie w lodówce.
Aby równomiernie wygładzić boki tortu przed każdym wygładzeniem szpatułkę wkładamy do wrzątku i wycieramy do sucha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 22.09.2017 07:44
Śliczny!!!
Bożena Matuszczyk 19.09.2017 23:41
Śliczny torcik;)
iziona 19.09.2017 13:36
Cudny torcik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak