Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z chałwą i musem truskawkowym
Ciastka biszkoptowe miksujemy na drobny pył przy użyciu blendera. Mieszamy z rozpuszczoną margaryną. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy. Tortownicę wstawiamy do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Piekarnik nastawiamy na 180*C (funkcja góra-dół). Odstawiamy do przestudzenia. Do misy miksera przekładamy twaróg. Wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu połączenia się. Wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie kolejno wbijamy po jednym jajku. Czekamy aż każde połączy się z twarogiem, dopiero dokładamy kolejne. Wyłączamy mikser. Do czekolady dodajemy kilka łyżek masy serowej. Energicznie mieszamy . Miksujemy na wolnych obrotach i wlewamy czekoladę do misy. Następnie dokładamy pokruszoną chałwę i wlewamy śmietankę. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 120*C. Wstawiamy tortownicę. Do osobnej foremki wlewamy wrzątek, wstawiamy na dno piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremkę z wodą i ustawiamy piekarnik na funkcję termo obiegu. Pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach (najlepiej całą noc).
Mus truskawkowy:
Żelatynę zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Z truskawek obieramy szypułki, myjemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładkie puree. Przelewamy do osobnego garnka, dodajemy cukier puder. Podgrzewamy do momentu zagotowania, zdejmujemy z ognia. Wkładamy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Wlewamy mus truskawkowy i miksujemy na wolnych obrotach aż całość się połączy. Wykładamy na wierzch sernika. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.